A jeżeli czegoś nie masz, to nic nie stanie na przeszkodzie, aby je kupić :) Zimne nóżki to danie, które można robić przez cały rok, bo smakują zawsze i każdemu. Specjalnie dla fanów mięsa w galarecie powstał ten tradycyjny przepis na zimne nóżki wieprzowe :) W Wielkopolsce mówi się na nie galart, a na Kujawach i Pomorzu zylc. Legenda głosi, że pierwszy raz potrawę przypominającą dzisiejsze zimne nóżki podano w XVII wieku na weselu króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Gotowane warzywa jak marchewka czy zielony groszek, oraz plasterki jajka ugotowanego na twardo można dodać do nóżek dodać, a podać z octem lub cytryną. Przepis na zimne nóżki nie należy do najszybszych, ale warto poczekać. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi nie będziesz miała żadnych problemów, aby własnoręcznie przygotować wyborne zimne nóżki :) Dlatego wybierz i zapisz ten łatwy i sprawdzony przepis na przepyszne tradycyjne zimne nóżki :)