Z masy formujemy podłużne kule jak na kotlety mielone, lekko spłaszczamy i podsmażamy na oleju z dwóch stron na złoty kolor przez około 5-7 minut na każdej stronie. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego - główka białej kapusty, małej wielkości - duża marchew - pół szklanki kaszy manny - duża cebula - 2 jajka - sól, pieprz Na sos: - około 100 ml przecieru pomidorowego - 2 szklanki wody - 3 łyżki ketchupu - sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Gołąbki po meksykańsku to takie kotleciki z kapusty i mięsa mielonego, z dodatkiem marchewki i kaszy manny. Spotkałam się również takimi nazwami tej potrawy jak: gołąbki oszukane, gołąbki bez zawijania czy gołąbki odwrócone. Gołąbki po meksykańsku to bardzo smaczna potrawa, można ją podać zarówno do obiadu, jak i na kolację czy lunch. Do obiadu zazwyczaj podaję gołąbki z ryżem i surówką, ale dobre też są również z chlebkiem. Następnie do sporego garnka układamy kolejno, warstwa po warstwie zrumienione z obu stron gołąbki. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i zalewamy nim gołąbki.