I tak jeden z punktów mojego jesiennego celebrowania codzienności został osiągnięty :) (a wszystkie punkty są w tym poście http://www.rozmowki-kobiece.pl/2018/09/10-rzeczy-ktore-zrobie-jesienia.html) ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 ml orzechówki Masa: 5 gruszek, 2 szklanki wody, kisiel o jasnej barwie ( u mnie brzoskwiniowy), 3 łyżki cukru Posypka: 1 szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki cukru Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Wlewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1/2 godziny. Gruszki obieramy, kroimy na plasterki, dodajemy 1 i 1/2 szklanki wody oraz cukier. W pozostałej wodzie rozpuszczamy kisiel i gdy gruszki zmiękną wlewamy kisiel do kompotu, zagotowujemy ciągle mieszając.