Składniki - 1 główka kapusty - 500 g mielonej wieprzowiny - 200 g wędzonki - 500 g kaszy gryczanej - 1-2 jajka - 250 ml śmietany i koncentrat pomidorowy lub kilka dużych pomidorów - 1 l wywaru (może być z kostki) - 20 ml oleju - sól, pieprz Jeżeli liście same, z łatwością się oddzielają, to również wkładamy je na 5 minut do wrzątku lub świeżo ugotowanej wody, żeby zmiękły. Na koniec możemy zrobić z wywaru sos, dodając śmietanę, ewentualnie obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy. Sposób przygotowania Kapustę przygotowujemy jak zwykle podczas przyrządzania gołąbków, a mianowicie ostrym nożem usuwamy głąb i zanurzamy kapustę na co najmniej 5 minut we wrzątku. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie nakładamy porcję farszu na każdy liść, ciasno zwijamy, podwijamy brzegi i układamy w rondlu.