DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA Domowy zakwas na żurek Składniki: 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) lub np. 720. 5 nieobranych ząbków czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli np. himalajskiej 500 ml zimnej wody Ew. kilka suszonych grzybów np. prawdziwków lub podgrzybków Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy z pełnego przemiału, można użyć mąkę żytnią typ 720 ma drobniejszą fakturę ale tu już musicie zdecydować sami. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ << Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to z pewnością gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy. Dobrym pomysłem jest ukisić z resztą składników kilka suszonych grzybów lub np. nasypać odrobinę czarnuszki. Następnie odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Można od razu wlać go do zupy lub np. przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce. Sami np. pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. Podobno jest to młyn z 700 letnią historią i mieli ziarno z okolicznych małopolskich miejscowości (Czaple Wielkie, Przesławice, Jaksice, Celiny, Biskupice, Szczepanowice, Wielki Dół itd.) Warto wybrać mąkę z dobrego źródła, ja skorzystałem z mąki Swoja mąka.