Jak nie to łapcie przepis, super chrupiące, pyszne i sycące! - ok. 6 pieczarek, - 100 g kaszy jęczmiennej (drobnoziarnistej), - 1 cebula, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - bułka tarta, - przyprawy: suszone pomidory z oliwkami (np.Kamis), majeranek, sól i pieprz, - olej (do smażenia). Pieczarki obieramy kroimy w plasterki, dusimy na małym ogniu z odrobiną oleju, przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku). Sos pieczarkowy: (Przepis już nie wege) - Śmietanka 30% (ok 330 ml), - 1 cebula, - 6 pieczarek, - 1-2 łyżki masła ghee, - pieprz,sól gałka muszkatołowa, ew. suszone pomidory. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżoną w wodzie ręką, a następnie obtaczamy je w bułce tartej, lekko spłaszczamy na kształt kotletów mielonych. Na rozgrzaną patelnię, na roztopionym maśle dusimy cebulę ok. 10-20 min. następnie dodajemy pieczarki. Z cyklu piątek z rybą zamieniam dziś na coś innego. Jedliście kiedyś kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami? Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki z każdej strony do zarumienienia.