Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

Milena
Ciasta
28.09.2018 15:05
Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

Składniki na murzynka: 2 szklanki mąki (260 g) półtora szklanki cukru (350 g) 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml) 4 łyżki kakao 200 g masła około 15 g cukru waniliowego 4 jajka płaska łyżka proszku do pieczenia Polewa: 3 łyżki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Przygotowanie Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Ja tym razem ograniczyłam się jedynie do polewy czekoladowej na wierzchu – takie ciasto jest idealne do popołudniowej kawy czy herbatki. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Ten murzynek to smak mojego dzieciństwa, gdyż często robiła go moja mama – przepis pochodzi właśnie z jej zeszytu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/09/klasyczny-murzynek/