Ciasto Michał

Nawoja
Ciasta
24.04.2018 12:44
Ciasto Michał

Krem michałkowy + dodatki - 250 g schłodzonego serka mascarpone - 300 ml śmietanki 30%/36% - 1 łyżka cukru pudru - 12 sztuk cukierków typu Michałki (pokruszonych) - ok. 90 ml wody z 3 łyżkami soku z cytryny (do nasączenia) - 2-3 sztuki cukierków typu Michałki pokrojonych w plasterk - czekoladowa posypka Ubijać do powstania gładkiego, gęstego kremu. mąki pszennej tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Ciasto Michał (składniki na blaszkę 28x18 cm lub tortownicę o średnicy ok. 22 cm) - 125 g masła - 2/3 szkl. Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. 1/2 kremu wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część kremu. Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników. Polecam zarówno na weekend, jak i na wielkie okazje! mleka/wody - 2 jajka (osobno białka i żółtka) - 1 szkl.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/04/micha.html