WTOREK: BAKŁAŻAN POD PARMEZANEM FRANKA SINATRY

Agnieszka

Zapiekanki

25.09.2018 8:42

WTOREK: BAKŁAŻAN POD PARMEZANEM FRANKA SINATRY

Rozgrzej na patelni ze 2 łyżki oleju, kładź na nim plastry bakłażana i smaż po 2 minuty z każdej strony. Sos 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła Liść laurowy 2 opakowania passaty po 400 ml 1/2 łyżeczki suszonego oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Składniki: 2 małe bakłażany lub jeden średniej wielkości 1/4 szklanki mąki 1 jajko 3 łyżki mleka lub wody Kika łyżek oleju 1/2 szklanki tartego parmezanu Kulka mozzarelli (opcjonalnie) Zalej sosem pomidorowym – plastry powinny być w całości zanurzone w sosie – i posyp parmezanem. Wyłóż kolejną warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą (jeśli jej używasz). Choć bajecznie bogaty stołował się w podrzędnych knajpach, gdzie personel zapewniał mu prywatność i trzymał z daleka od tłumu wielbicieli i paparazzich. Jak twierdzą kronikarze, była to jedna z rzadkich okazji, kiedy Frank Sinatra jadł warzywa:) W naszej wersji przepisu uprościliśmy sposób przygotowania sosu. Liczba porcji: 2 Magazyn People umieścił go na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi XX w. Zapiekaj bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni, to ulubione danie jednego z największych piosenkarzy XX w. Na liście jego ulubionych potraw był bakłażan pod parmezanem, klasyk włoskiej kuchni. Maczaj plastry bakłażana w jajku a następnie obtaczaj w mące. Krok 2 Pokrój bakłażana w cienkie plastry (około pół centymetra grubości). Zagotuj aż sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień tak, żeby sos tylko mrugał i gotuj bez przykrycia przez 20 minut. Miał własne studio nagrań, studio filmowe, linię lotniczą i biuro obrotu nieruchomościami oraz kuchnię w Palm Spring, która kosztowała 100 tys. dolarów. Jedzenie jak u mammy Lubił jeść proste potrawy, głównie włoskiej kuchni, bo jego matka była Włoszką, klasyczną mammą, do której syn był ogromnie przywiązany. Wylej na dno naczynia do zapiekania trochę sosu tak żeby pokrył cały spód naczynia. Don, który akurat miał randkę poprosił: Frank, zrób coś dla mnie, chcę zrobić wrażenie na dziewczynie. Odłóż na ręcznik papierowy i smaż kolejną partię bakłażana. Nie miał restauracji, bo Frank Sinatra uwielbiał jeść na mieście.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-baklazan-pod-parmezanem-franka-sinatry/