Przepis
3 jaja
1,5 łyżki brązowego cukru (można dać też biały)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej (można dać tez pszenną)
1 łyżka ciemnego kakao
1 średni banan
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
aromat waniliowy lub ekstrakt (dałam 0,5 łyżeczki rumu)
szczypta soli do białek
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier, zmiksować, potem dodawać stopniowo żółtka, cały czas ucierając, następnie dodać mąkę przesianą z kakao, aromat lub rum, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.
Na patelnię wylać 1,5 łyżki oleju lub masła, wylać ciasto. W tym czasie banana obrać i pokroić na plasterki. Kiedy omlet od spodniej strony już się zetnie (uwaga, dość szybko się przypala), na powierzchni poukładać banana, odwrócić delikatnie omlet (dwoma szpatułkami) i smażyć jeszcze około 2 minut. Na talerzu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).