Bananowy tort z naleśników

Ewelina
10.11.2013 22:23
Bananowy tort z naleśników

Przepis

przepis z blogu kulinarnego ;)

Składniki na bananowe naleśniki:

4 łyżki masła

duży banan, mocno dojrzały

1 szklanka mleka

95 g mąki pszennej

4 jajka

2 łyżki brązowego cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na nadzienie:

225 g kremowego serka typu philadelphia

1 opakowanie serka danio intense kokosowego

300 g jogurtu greckiego

2 łyżki likieru bananowego (opcjonalnie)

2 łyżki brązowego cukru

Składniki na sos toffee z orzeszkami:

120 ml śmietanki kremówki

50 g brązowego cukru

15 g masła

50 g orzeszków ziemnych, grubo posiekanych podprażonych na suchej patelni

Przygotowujemy nadzienie - serek kremowy i danio ubijamy, dodajemy jogurt grecki, likier i cukier. Ubijamy całość na puszystą masę. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy naleśniki -banana miksujemy na gładką pulpę w wysokim, pojemnym kubku. Dodajemy roztopione masło, znów miksujemy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy, by uzyskać jednolitą masę. Kubek przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Smażymy naleśniki na lekko natłuszczonej patelni - naleśniki powinny być cienkie, z tej porcji powinno wyjść 12-13 naleśników o średnicy ok. 15-17 cm.

Składamy tort naleśnikowy - na jednego naleśnika wyjmujemy czubatą łyżkę masy, rozsmarowujemy, przykładamy kolejnym naleśnikiem, znów wykładamy masę. Ostatnią porcję masy przykrywamy ostatnim naleśnikiem.