Ilość to: 20 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 1.29, WBT = 0.59, kcal = 107.5, węglowodany z błonnikiem = 14.4g, błonnik = 1.49g, białko = 2.62g., tłuszcz = 5.47g., suma wymienników (WM) = 1.89, w tym procent WBT = 32 1 szklanka = 200ml składniki - ¾ szklanki migdałów (100g) - 1 i ½ szklanki mąki orkiszowej razowej (200g) - ½ szklanki napoju roślinnego bez cukru (100g) - ¼ szklanki oleju (50ml) - ¾ szklanki ksylitolu (150g) + 1 łyżka ksylitolu do jabłek - ½ szklanki soku jabłkowego (100ml) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jabłka ok 180g - ¼ łyżeczki cynamonu + szczypta do jabłek - 2 łyżki soku z cytryny - puder z ksylitolu wykonanie - Migdały zmiel na mąkę. Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: - osób z nadwagą i otyłością - chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 - osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi - zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej - chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy - kobiet w ciąży i karmiącymi piersią - osób aktywnych fizycznie - dzieci oraz dorosłych Wegańskie ciasto migdałowe z jabłkami i cynamonem bez cukru to mój kolejny pomysł na ciasto z jabłkami w roli głównej. Natomiast dzisiaj prezentuję nowy przepis na wegańskie ciasto migdałowe z jabłkami i cynamonem bez cukru. Jabłka są źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C (jest jej najwięcej tuż pod skórką), witaminy A, K, E, witamin z gr. B, beta-karotenu, potasu, fosforu, kwas foliowy. Nasze polskie jabłka są pyszne na surowo jak i po przetworzeniu. W połączeniu z cynamonem komponują się dobrze, ale z dodatkiem migdałów tworzą duet idealny. Po przepis na zdrowo-słodką granolę zajrzyj tutaj i przetestuj przepis na jabłkowo – daktylową granolę bez cukru. - Przygotuj formę o średnicy ok 20-22 cm. - Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasienny, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, posyp ksylitolem, cynamonem i wymieszaj. Jabłka smakują w wypiekach wegańskich, bez cukru, jak również z dodatkiem przetworów mlecznych czy jaj. Witam Cię w świecie zdrowych słodkości i diety bez cukru Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka. 3. Ciasto możesz przygotować w wersji babeczek, wystarczy upiec je w formie na muffiny. Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo- Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] Zapraszam do kontaktu Anna Englisz Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto z jabłkami z samych roślinnych składników i to była bardzo dobra decyzja. Wegańskie ciasto migdałowe z jabłkami i cynamonem bez cukru Uwielbiam ich kwaśny smak i dużą soczystość dlatego na blogu jest już przepisów z ich udziałem.