Cepeliny – litewskie kartacze

Karol
Obiad
14.09.2018 10:48
Cepeliny – litewskie kartacze

Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Cepeliny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Pół łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Farsz:: 500 g mięsa wołowego i wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 marchew 1/4 korzenia pietruszki 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki majeranku sól (pieprz) Wrzucamy nasze cepeliny na wrzący wywar z gotowania mięsa, jak wody mieliśmy za mało możemy jeszcze dolać i gotujemy koło 30 min od wypłynięcia na niewielkim ogniu. To danie kojarzy mi się więc z domem rodzinnym i warto się namęczyć by je zjeść. W wodzie z odciśniętych ziemniaków wytrąci się skrobia, zbieramy ją i dodajemy do ziemniaków. To raczej przykład klasycznej ciężkiej kuchni wschodniej opartej na pyrach z dodatkiem mięsa. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Sposób wykonania Mięso zalewamy wodą w dużym garnku, dodajemy ziele, liście laurowe i pieprz w ziarnach oraz marchew i pietruszkę. Formujemy na dłoni dość duży placek z ciasta ziemniaczanego. Potrawa z Litwy, a jak już wiecie, bo kiedyś o tym wspominałem, mam tam częściowo swoje rodzinne korzenie. Ziemniaki obieramy i połowę z nich gotujemy w osolonej wodzie. Łącznie: 1 godz. 45 min. Cepeliny Potrzebne składniki Ciasto: 2 kg mącznych ziemniaków 200 g mąki pszennej Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm... palce lizać. Odciskamy z nich wodę do miski i zostawiamy wodę by trochę odstała..

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kosapopatelni.pl/cepeliny-litewskie-kartacze/