Polecam 🙂 Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego BIO – do nabycia w Bio Natura Trade 2 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) 1 łyżeczka suszonej bazylii (u mnie mielona) Przygotowanie: Piersi kroimy tak, aby powstały 4 kotlety. Zostawiamy w misce i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na noc. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie zestawu surówek i pieczony ziemniaczków. Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie. Mięso obsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej (lub na patelni beztłuszczowej). A takie produkty znajdziecie w ofercie Bio Natura Trade – producenta i dystrybutora olejów tłoczonych na zimno, suplementów diety oraz certyfikowanej żywności ekologicznej. Ostatnio robiąc zakupy w Bio Natura Trade nabyłam pyszny ekologiczny miód wielokwiatowy w poręcznym opakowaniu. W miodzie znajdzie m.in. witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna) czy mikro- i makroelementy (jak krzem, magnez, potas, fosfor, żelazo, chlor). Po tym czasie mięso wyciągamy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami. Pamiętajcie, że mięso powinno leżeć w niej minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W misce mieszamy składniki marynaty: jogurt, miód wielokwiatowy, sól, obie papryki i suszoną bazylię. Ale o tym przekonacie się sami przygotowując piersi z kurczaka. Oczywiście te cenne właściwości utrzymują się, jeśli dodacie go do placuszków, owsianek czy nie za gorącej herbaty.