Przepis
1 mały bochenek żytniego chleba z poprzedniego dnia ( sprawdzi się również i chleb tostowy)
300 - 350 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany (jeśli ser jest za suchy)
ulubione zioła ( u mnie zielona pietruszka)
sól, pieprz
0,5 strąka czerwonej papryki
4 rozbełtane jaja do panierki
Z chleba odkrawamy piętkę, posługując się nożem wydrążamy miąższ.
Twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę (jeśli jest suchy), posiekaną zieleninę, posiekaną paprykę i przyprawy. Twarogiem faszerujemy chleb lekko ugniatając masę, by równomiernie rozeszła się wewnątrz chleba.
Chlebek ostrym nożem kroimy na kromeczki, panierujemy w jajach i smażymy na złoto.
Doskonałym dodatkiem do grzanek będzie majonez, ketchup lub ulubiony dip.