Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 - 2 szklanki mąki żytniej typ 720 - 50 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli - 500 ml ciepłej wody - olej do nasmarowania formy Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z 1/2 szklanki ciepłej wody oraz łyżką mąki. chleb chleb dla początkujących chleb pszenno żytni na drożdżach mąka pieczywo Przepis krok po kroku na chleb dla początkujących, zawsze wychodzi, ma chrupiącą skórkę i jest puszysty w środku Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Upieczony chleb wyciągamy z blachy i studzimy na kratce. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, formujemy bochenki i wkładamy do blaszek wysmarowanych olejem.