Makowa panienka

Wiesław
Ciasta
30.11.2017 19:02
Makowa panienka

Idealne zamiast ciężkich, miodowo - bakaliowych makowców, będzie hitem tegorocznych świąt 8 białek 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka migdałów mielonych 350 ml mleka 4 żółtka 2 budynie śmietankowe 5 łyżek cukru cukier waniliowy skórka otarta z jednej cytryny 200 g masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 100 ml przegotowanej wody 200 g białej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki masła Delikatne makowo - kokosowe ciasto przełożone kremem budyniowym z cytrynową nutą i polane polewą z białej czekolady. Można też upiec jedno ciasto makowe i przekroić na pół, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i skórkę z cytryn. Składniki na ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne blaty. 200 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Blaty pieczemy około 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2017/11/makowa-panienka.html