😀 Marynowana dynia a la ananas – przepis krok po kroku Aby przygotować marynowaną dynię a la ananas będziecie potrzebować: - 2 kg obranej i oczyszczonej dyni - 1,5 l wody - 1 kg cukru (u mnie cukier trzcinowy) - 30 g cukru waniliowego - 3 łyżeczek kwasku cytrynowego Marynowana dynia a la ananas – przygotowanie krok po kroku: 1. Wodę zagotowujemy z kwaskiem cytrynowym i odstawiamy do przestudzenia. 2. Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Marynowana dynia a la ananas (bez octu) – przepis krok po kroku Co prawda za oknami nadal króluje lato, ale dzisiaj u mnie na blogu już nieco jesiennie 😉 Wszystko za sprawą kolejnego przetworowego przepisu, tym razem z dynią w roli głównej. Marynowana dynia a la ananas – pasteryzowanie: Aby zapasteryzować naszą marynowaną dynię, należy: - Wstawić słoiki do garnka wyłożonego ściereczką tak, aby się ze sobą nie stykały, a woda mogła między nimi swobodnie przepływać. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy znaleźć zamiennik tego owocu i tak się zaczęła nasza przygoda z dyniowym przetworem, który idealnie zastępuje ananasy z puszki. Pokrojoną dynię przekładamy do garnka, zalewamy przestudzoną wodą z kwaskiem cytrynowym, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w chłodne miejsce na około dobę. 4. Następnego dnia, odlewamy wodę, dodajemy do niej cukier oraz cukier waniliowy i zagotowujemy. Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. - Przed schowaniem słoiczków z marynowaną dynią należy się upewnić, że nic z nich nie wyciekło, a zakrętki mocno trzymają 🙂 * Pełny sposób na pasteryzowanie przetworów ze zdjęciami krok po kroku podałam w przepisie na domowy ketchup. Gorącą dynię wraz z zalewą, przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby zakrętki się zassały. 7. Jest to więc kolejny z zamienników klasyki, który gości na moim blogu 😉