Sok z ziemniaków wylewamy a skrobię, która osiądzie na jego dnie wrzucamy do startych ziemniaków (ziemniaki możemy również zetrzeć na tarce, w tym przypadku odsączamy sok ręcznie). Sok z ziemniaków wylewamy a skrobię, która osiądzie na jego dnie wrzucamy do startych ziemniaków (ziemniaki możemy również zetrzeć na tarce, w tym przypadku odsączamy sok ręcznie). Gdy woda zacznie się ponownie gotować a pyzy wypłyną na powierzchnię, przykręcamy ogień i gotujemy je przez kolejne 10 minut. Gdy woda zacznie się ponownie gotować a pyzy wypłyną na powierzchnię, przykręcamy ogień i gotujemy je przez kolejne 10 minut. Na gotującą się wodę wrzucamy delikatnie pyzy, mieszamy drewnianą łyżką. Na gotującą się wodę wrzucamy delikatnie pyzy, mieszamy drewnianą łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Pyzy na drugi dzień można pokroić w talarki i odsmażyć. Pyzy na drugi dzień można pokroić w talarki i odsmażyć. Składniki: 3 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól 2 cebule 150 g wędzonego surowego boczku 1 łyżka oleju