Składniki: 1300 g mięsa z udźca indyka 300 g śmietany 18% 150 g sera gorgonzola 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego sól 2 łyżki oleju roślinnego 300 g pomidorków koktajlowych garść poszatkowanej świeżej bazylii 1 kg ulubionego makaronu W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Do garnka z mięsem wlewamy szklankę wody, przykrywamy przykrywką i dusimy około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy aby z każdej strony było rumiane. Mieszamy rózgą cały czas podgrzewając do momentu aż ser się roztopi a sos będzie bez grudek. Gdy indyk będzie miękki wyjmujemy go z garnka.