Składniki: 500 g sera z wiaderka na sernik (gęstego, nie wodnistego) 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3 jajka 100 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru mała szczypta soli garść borówek cukier puder do oprószenia sernika Na spód: 1 opakowanie ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć (250 g) około 130-150 g rozpuszczonego masła lub margaryny Przygotowanie: Spód blaszki* wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną (można też całą blaszkę natłuścić i obsypać kaszą manną). Tym razem polecam Wam waniliowy sernik z borówkami na czekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć). Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek). Smacznego Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek) *u mnie kwadratowa 24×24, ale polecam mniejsze tortowe – sernik będzie wówczas wyższy Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i bardzo krótko i delikatnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem na to popularne ciasto. W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. Ja dziś użyłam około 130 g rozpuszczonego masła (więcej nie było trzeba). W drugiej miksujemy dokładnie żółtka z masłem.