Kostka cytrynowo - jagodowa

Aleksandra
Śniadania
14.08.2018 11:29
Kostka cytrynowo - jagodowa

Bardzo, bardzo polecam! :D. Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 3 żółtka 30 g cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem cytrynowy: 500 ml wody 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( opakowanie - 40 g ) pół łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 180 g cukru sok z dwóch średniej wielkości cytryn 200 g masła Krem śmietankowy z jagodami: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 galaretka z owoców leśnych + 200 ml gorącej wody 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii 1 słoiczek jagód w syropie lub spora garść świeżych jagód, ewentualnie 2 - 3 łyżki dżemu jagodowego Dodatkowo: około 400 g jagód lub borówek amerykańskich 2 galaretki o smaku owoców leśnych + 600 ml gorącej wody ( mogą to być też galaretki krystaliczne; u mnie jedna z owoców leśnych i jedna krystaliczna ) Wykonanie: Kruche ciasto: Kostka cytrynowo - jagodowa to połączenie cytrynowego kremu ( znanego Wam z KREMOWEGO CIASTA CYTRYNOWEGO ) i lekkiej śmietankowej pianki z dodatkiem jagód ( ja wykorzystałam tu ostatni słoiczek jagód w syropie z domowych zasobów :) ). Upieczone ciasto wyjąć i odłożyć do wystudzenia. 1 galaretkę z owoców leśnych rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Krem śmietankowy z jagodami: Jagody w syropie dobrze osączyć na sitku. Dodać żółtka i pokrojone w kosteczkę zimne masło, przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Dodać osączone z syropu jagody lub rozgniecione świeże jagody ( lub dżem jagodowy ) i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Studzenie można przyśpieszyć wstawiając naczynie z galaretkami do większego naczynia z zimną wodą. Krem cytrynowy: 200 ml wody zmiksować z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Na krem śmietankowo - jagodowy wysypać jagody lub borówki amerykańskie, lekko wciskając je w masę. Ciasto wykonałam na kruchym spodzie, który uważam, że świetnie tu pasuje, ale równie dobrze może to być biszkopt lub po prostu biszkopty, zarówno te okrągłe jak i podłużne, a nawet herbatniki. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, wystudzić. Pozostałe 300 ml wody zagotować z cukrem. Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Pyszna kombinacja dwóch smaków, które tak mocno kojarzą mi się z latem i słoneczną pogodą :). Postawić z powrotem na palniku i ciągle mieszając zagotować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2018/08/kostka-cytrynowo-jagodowa.html