Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Kamila
Ciasta
05.08.2018 19:29
Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 40 g cukru 140 g masła zimnego 2 żółtka 1 stołowa łyżka kwaśnej śmietany Nadzienie 800 -900 g śliwek węgierek 50 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Kruszonka: 130 g mąki 90 - 100 g zimnego masła 80 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 15 minut w temp. 180*CPo tym czasie wyciągamy ciasto, ściągamy fasolę wraz z papierem do pieczenia i podpiekamy ciasto kolejne 10-15 minut do chwili aż się zarumieni. Na podpieczone ciasto wysypujemy i wyrównujemy na cieście wymieszane 3 łyżki mąki z 3 łyżkami cukru. Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i kruszymy je wprost na ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę aby ciasto nam się nie podniosło. Podczas pieczenia sam zapach sprawia ,że ma się ochotę już na to ciasto :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kamira90.blogspot.com/2018/08/tarta-ze-sliwkami-i-cynamonowa-kruszonka.html