SKŁADNIKI Rolada biszkoptowa: - 4 jajka - 120 g cukru - 100 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej - 30 g kakao - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Krem śmietankowy z porzeczkami: - 200 ml śmietany kremówki 36% - 100 g sera mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka cukru pudru z wanilią - 150 g czerwonych porzeczek - 100 ml śmietany kremówki 36% - 200 g gorzkiej czekolady - 100 g upieczonego ciasta szpinakowego PRZYGOTOWANIE Rolada biszkoptowa - Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Roladę biszkoptową bûche au chocolat na sam koniec posyp pokruszonym mchem i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę tak, aby została przykryta ona płynem i odstaw na 1-2 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. - Ganache nakładaj łyżką na przygotowaną roladę biszkoptową i za pomocą łyżki utwórz fakturę kory drzewa. Krem śmietankowy z porzeczkami - Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Jadalny mech - Mech upiecz według przepisu na roladę szpinakową Leśny Mech, zmniejszając ilość składników do ¼ porcji. Na sam koniec dodaj obrane porzeczki i delikatnie wymieszaj szpatułką. - Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż na nią jeszcze gorący biszkopt. Następnie oba kawałki ciasta zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystudzenia. Zdejmij papier i odkrój około 5 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku).