Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami

Magdalena
Ciasta
20.04.2019 14:18
Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami

1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta cynamonu 3 jabłka mała szczypta soli cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa czekoladowa) Przygotowanie: Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W moim nowym piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X ciasto upiekło się o wiele szybciej. Ciasto salceson pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka, około 45 min. Kuchnia jeszcze w remoncie (ach kiedy się to skończy), ale piekarnik już jest i sprawuje się fantastycznie. Ciasto salceson sprawdzi się na każdą okazję, również na święta. Niedługo podzielę się z Wami kolejnymi pysznymi wypiekami i potrawami, które przygotowałam właśnie w nim. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W drugiej miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. To ciasto znam z dzieciństwa, gdy królowało w większości domów. Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami. Przede wszystkim ze względu na: dodatek pary w początkowej fazie pieczenia. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika. Pyszne szybkie ciasto z jabłkami o pociesznej nazwie salceson. Pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Wypróbuję przy następnym pieczeniu szynki 🙂 czyszczenie katalityczne – system samoczyszczenia działa automatycznie, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Chwila miksowania, dodanie pokrojonych w kostkę jabłek i do piekarnika. Jeśli zastanawiacie się nad kupnem nowego piekarnika, to szczerze Wam polecam właśnie ten model. Oj będzie dużo ciasteczek i pizza 😉 Więcej o tym modelu piekarnika możecie przeczytać tutaj (klik)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-salceson-szybkie-ciasto-z-jablkami/