Gnocchi z truflami

Obiad
24.07.2018 9:14
Gnocchi z truflami

Polecam Wam także inne przepisy: – ragu z kaczki idealne z dodatkiem gnocchi z dyni – przepis na gnocchi – kotlet schabowy – dyniowe gnocchi – domowy makaron GNOCCHI z truflami PRZYGOTOWANIE: 50-60 minut (czas łączny z gotowaniem ziemniaków) ILOŚĆ PORCJI: z tej ilości składników zrobicie gnocchi dla 2-3 osób SKŁADNIKI: – 600 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków – 125 ml mąki pszennej – pół rozbełtanego jajka – 3 łyżki pasty truflowej – 100 g masła – 20 listków świeżej szałwi PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (ze skórką). Następnie zdejmij z nich skórkę i za pomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zrób z nich jednolite pure bez gródek. Po pierwszym spróbowaniu ich w restauracji zakochałam się w tym smaku, ale jakiś czas zastanawiałam się jak zrobić je w domu. Tak przygotowane kluseczki gotuj przez ok 2-3 minuty w wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Jedną z nich wykorzystałam do zrobienia tego dania, wystarczy mieć szprycę lub strzykawkę z grubą igłą, aby ułatwić sobie zadanie. Charakterystyczne wgłębienia robi się za pomocą specjalnej drewnianej deseczki, choć może do tego posłużyć także widelec z cienkimi ząbkami. Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połącz całość w jednolite ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/gnocchi-z-truflami/