Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej

Iwona
Ciasta
21.07.2018 18:15
Biszkoptowa Rolada Z Mascarpone I Malinami W Polewie Jogurtowej

Przepyszna rolada z malinami którą szybko przygotujemy i z ogromnym smakiem spałaszujemy ; ) Składniki na jedną dużą roladę Biszkopt: Składniki na jedną dużą roladę Biszkopt: - 5 jajek kl. M (osobno żółtka i osobno białka) - 3/4 szkl mąki pszennej - 1/2 szkl cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli - parę kropel esencji waniliowej Masa: - 250 g mascarpone - 100 ml śmietany 30-36 % - 2-3 łyżki cukru pudru - około 200 g malin Polewa: - 80 ml wrzącej wody - 1/2 opakowania galaretki malinowej lub truskawkowej - 3 łyżki jogurtu greckiego - 25 g masła 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką ! 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo. Nie dopuśćmy aby brzegi czy wierzch biszkoptu się za mocno zarumienił gdyż potem będzie się łamał ! 3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Kiedy polewa jest zimna dodajemy jogurt grecki i mieszamy całość, czekając aż polewa zacznie lekko tężeć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/07/biszkoptowa-rolada-z-mascarpone-i.html