Ogórki po żydowsku

Monika
Przetwory
21.07.2018 0:12
Ogórki po żydowsku

składniki: ok 2,2 kg ogórków gruntowych 2 duże cebule 2 łyżki oleju do każdego słoiczka: kilka zierenek angielskiego ziela, gorczycy i czarnego pieprzu mała gałązka kopru z nasionami 2 małe ząbki czosnku zalewa 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2-3 litki laurowe Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, smażyć aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Do każdego słoiczka na dno włożyć po łyżce podsmażonej cebuli, gałązkę kopru, ząbek czosnku oraz po kilka ziarenek ziele, pieprzu i gorczycy. Znalazłam przepis na ogórki po żydowsku, który mnie zaciekawił i musiałam go wypróbować bo bardzo spodobał mi się sposób krojenia ogórków. Polecam też: Ogórki z czosnkiem Ogórki w zalewie keczupowej Ogórki w zalewie gyros Odkroić końcówki i pokroić na plastry o grubości ok 1,5 -2 cm. Na wierzch dać po po ząbku czosnku. Od ogórków odkroiłam końcówki, zmodywfikowałam też trochę zalewę pod swój smak i musiałam zrobić jej podwójną porcję. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności ok 500 ml. Przepis z którego skorzystałam zaczerpnęłam ze stronki na facebooku Słodko-Słone. Pasteryzować aż ogórki zmienią kolor, ok 5 minut od zagotowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/07/ogorki-po-zydowsku.html