Domowa fit nutella śliwkowa – przepis krok po kroku Fit nutella śliwkowa – potrzebne składniki: 1 kg dojrzałych śliwek węgierek bez pestek (czyli ok. 1,2 kg niewypestkowanych) 120 g ksylitolu * 70 g karobu w proszku ** 1 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie) * oczywiście, zamiast ksylitolu, możecie dodać 150 g cukru lub cukru trzcinowego ** zamiast karobu, możecie dodać kakao Domowa fit nutella śliwkowa – wykonanie krok po kroku: 1. Sezon na przetwory trwa w najlepsze, tak jak i sezon na owoce, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przetworowym przepisem 😉 Tym razem będzie to domowa fit nutella śliwkowa, czyli zdrowsza alternatywa dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek. Po tym czasie dodajemy karob oraz – opcjonalnie – syrop daktylowy i dusimy przez kolejne 15-20 minut na małym ogniu, często mieszając. 2. Zasypujemy je ksylitolem i całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna garnka. Ja postanowiłam zmodyfikować ten przepis i zrobić nutellę śliwkową w wersji nieco bardziej fit 😀 Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie 3 małe słoiczki tego pysznego smarowidełka. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek, którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie. Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast 😉 🙂 Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: Chleb bezglutenowy Bezglutenowe gofry