Orkiszowe ciasto z cukinią bez cukru i mleka

Anna
Fit
19.07.2018 20:05
Orkiszowe ciasto z cukinią bez cukru i mleka

Ilość porcji to: 12 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka: WW = 2.06, WBT = 0.55, kcal = 120.25, węglowodany = 21.65g, błonnik = 1.0g, białko = 2.58g, tłuszcz = 4.93g, suma wymienników (WM) = 2.60, w tym procent WBT = 21 składniki ciasto - 1 i ½ szklanki mąki orkiszowej razowej (160g) - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ¾ szklanki ksylitolu (150g) - 1 szklanka startej cukinii (ze skórką) ok 130g - ¼ szklanka oleju (50ml) - 1 płaska łyżka soku z cytryny - 1 jajo - 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier - 2 łyżki pudru z ksylitolu - 4 -5 łyżek soku z cytryny wykonanie - Do miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol, sól – wymieszaj. Poniższy przepis na ciasto z cukinią to już kolejny pomysł na blogu na nietypowe włączenie warzyw w grupę składników, z których piecze się smaczne i zdrowo – słodkie wypieki. znajdziesz przepis na wegańskie ciasto z cukinią w roli głównej zawierające tylko roślinne składniki Orkiszowe ciasto cytrynowe z cukinią (bez cukru i mleka) 2. Ciasto możesz upiec w foremkach na muffinki i przygotować z nich małe babeczki, które z łatwością można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. - Przygotuj lukier mieszając puder z ksylitolu z sokiem z cytryny. Cukinia, która jest główną bohaterką tego wypieku, nie jest zamiennikiem mleka ani cukru, natomiast jej dodatek sprawia, że wypiek z jej udziałem jest bardziej wartościowy. - Do drugiej miski wlej olej, dodaj jajo, sok z cytryny – wymieszaj. Lubię wzbogacać wartość odżywczą wypieków w nietypowe dodatki, szczególnie te dedykowane osobom, które nie jedzą określonych składników np. cukru czy mleka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/orkiszowe-ciasto-cytrynowe-z-cukinia-bez-cukru-i-mleka/