Składniki: 4 duże białe papryki 3/4 szklanki suchego ciemnego ryżu 8 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka ziaren siemienia lnianego sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku parę liści bazylii pół łyżeczki suszonego oregano sól pieprz oliwa Sos – na patelni rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy passatę i przyprawy, zagotowujemy, pod koniec wrzucamy liście bazylii. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, wykładamy papryki, przykrywamy np. folią aluminiową i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. W tym czasie pokrojone w drobną kostkę cebulę i seler naciowy chwilę smażymy na oleju. Dodajemy do niego usmażone warzywa, pokrojone w paski suszone pomidory i siemię, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.