Klopsiki z fasolką szparagową w curry

Ewa
Obiad
18.07.2018 9:09
Klopsiki z fasolką szparagową w curry

Pamiętajcie, że mleczko kokosowe samo w sobie nie jest jakieś mocno wyraziste w smaku, więc finalny efekt wiele zależy od końcowego doprawienia;) 600-800 g mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 1-2 ząbki czosnku mielony imbir 250 g zielonej fasolki szparagowej 200 g pędów bambusa 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 papryczka chilli (lub mielona ostra papryka) 1 łyżka curry 1 limonka sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej kolendry/natki Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ryż z klopsikami wieprzowymi w sosie curry z dodatkiem fasolki szparagowej oraz pędów bambusa. Po chwili na patelnię dodajemy pędy bambusa oraz fasolkę szparagową (mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać). Doprawiamy solą oraz sokiem z limonki i ewentualnie jeszcze szczyptą ostrej mielonej papryki. W misce mieszamy mielone mięso, przestudzoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do niej mieloną słodką paprykę, curry oraz posiekaną drobno papryczkę chilli. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy połowę cebuli i podsmażamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/07/18/klopsiki-z-fasolka-szparagowa-w-curry/