Biegunka to bardzo męcząca dolegliwość. Tracimy wtedy bardzo dużo wody i mikroelementów, przez co jesteśmy nie do życia. Często wtedy również pojawia się pytanie, co jeść w przypadku np. grypy żołądkowej? Odpowiedź jest prosta – lekkostrawne zupy, które złagodzą objawy biegunki, uzupełnią płyny i stracone mikroelementy.
Przepis 1 – marchewkowa zupa z ryżem
Ryż jest bardzo wskazany w przypadku biegunki i wymiotów. Doskonale łagodzi wszystkie objawy i pomaga uzupełnić poziom wody w organizmie. Marchewka natomiast zawiera pektyny, które skutecznie eliminują biegunkę.
Składniki:
- Litr bulionu drobiowego
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- Gałąź pietruszki
- Niecała szklanka ryżu
- Pierś z kurczaka
- 3 kulki ziela angielskiego
Do buliony dodaj pokrojoną marchewkę, cebulę i ziele angielskie. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj ryż i pietruszkę. Gotuj wywar przez 20-30 minut, aż ryż będzie już miękki. Po ugotowaniu usuń pietruszkę i pozbądź się cebuli – podrażni żołądek w przypadku biegunki. Dodaj kilka kropel soku z cytryny. Pierś z kurczaka ugotuj na parze lub na grillu i dodaj do zupy.
Przepis 2 – consomme z kury
Consomme z kury to mięsno-warzywny wywar, który ma lecznicze właściwości. Jest doskonały w przypadku biegunki, ponieważ uzupełnia florę bakteryjną jelit i wzmacnia żołądek. Ta zupa stanowi również idealne lekarstwo na kaca i nudności.
Składniki:
- Litr wody
- 1 udko z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 ziemniak
- 1 mały ząbek czosnku
- Pół małej cebuli
- Pół pora
- Gałązka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
#Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku wraz z resztą składników.
#Zalej wszystko wodą i gotuj ok. 2 godziny na wolnym ogniu.
#Po tym czasie dopraw zupę do smaku i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
#Na koniec wywar musisz odcedzić, aby był idealnie czysty.
Dodatkowa wskazówka
Podczas biegunki należy wykluczyć z diety produkty, które zawierają błonnik, oraz kilka innych nieprzyjaznych nam wtedy produktów:
- Kasze
- Pieczywa razowe
- Surowe owoce i warzywa
- Produkty mleczne
- Ostre przyprawy
- Orzechy
- Słodycze
- Produkty mięsne (wędliny, pasztety, kiełbasy)
Warto natomiast spożywać:
- Pieczywo pszenne
- Ryż (najlepiej delikatnie rozgotowany)
- Gotowaną marchew, mus jabłkowy, banany,
- Makarony