Kopytka – tradycyjne kluski z gotowanych ziemniaków

Judyta
Dania mączne
14.07.2018 9:57
Kopytka – tradycyjne kluski z gotowanych ziemniaków

Przestudzone ziemniaki obieramy, przeciskamy przez prasę , lub mielimy Wstawiamy w garnku lekko osoloną wodę na kluski by się zagotowała Na podsypanej mąką stolnicy mieszamy nożem ziemniaki, mąkę ziemniaczaną i większość mąki pszennej. Z upływającym czasem ciasto zaczyna się lepić do dłoni więc dodają coraz więcej mąki, co w rezultacie sprawie, że kopytka są bardzo twarde. Doskonale komponują się z mięsnymi sosami z wołowiny, wieprzowiny, oraz potrawką z kurczaka (niebawem na moim blogu) i surówką. Czas całkowity: 25 min. Kopytka Mój przepis na: Składniki: 1 kg ziemniaków 750 g mąki pszennej 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Kocham je w każdej postaci, także różnorakich klusek, a najbardziej jako kopytka z gotowanych ziemniaków. Możemy też podawać je na słodko z sosem z truskawek i jogurtu. Takie kopytka z gotowanych ziemniaków, własnej roboty to zupełnie inna klasa, niż te kupione w sklepie. Przed działaniami z ciastem warto ręce i stolnicę oprószyć mąką, żeby ciasto się nie przyklejało do dłoni, noża i deski. Czekamy aż kopytka wypłyną i gotujemy je jeszcze minutkę po wypłynięciu Wykładamy na talerz i dodajemy ulubione dodatki Rekomenduję stare ziemniaki, z młodych kopytka się rozlatują.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://myslipotarganej.pl/kopytka-tradycyjne-kluski-z-gotowanych-ziemniakow/