Wiśniowa chmurka

Wiesław
Ciasta
12.07.2018 19:53
Wiśniowa chmurka

Idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz do popołudniowej kawy i herbaty 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg wiśni 3 galaretki wiśniowe 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 garść migdałów w płatkach 500 ml śmietanki 30% 400 g serka homogenizowanego 1/3 szklanki wrzątku 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Masa śmietanowa musi być na tyle stężała, aby beza nam się nie zatopiła, ale się przykleiła. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na kruche ciasto wykładamy tężejącą masę wiśniową. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek homogenizowany. Układamy papier do pieczenia i masę bezową rozsmarowujemy na wielkość blachy. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. i suszymy około 1 godz. Na zastygnięte wiśnie wykładamy masę śmietanową. Przepyszne ciasto z wiśniami, masą śmietanową i bezą z migdałami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2018/07/wisniowa-chmurka.html