Kokosowy przekładaniec

Wiesław
Ciasta
01.03.2018 18:24
Kokosowy przekładaniec

Pyszne kokosowe ciasto przełożone kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym, idealnie sprawdzi się na święta i inne okazje 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3 wafelki princessa kokosowa (po 33 g) 5 żółtek 1 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 200 g dżemu porzeczkowego wiórki kokosowe do posypania Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st., pieczemy około 25 min. Żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z połową mleka. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy, aż powstanie gładki budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obzarciuch.pl/2018/03/kokosowy-przekadaniec.html