Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealne danie na upały

Aleksandra
Obiad
09.07.2018 20:37
Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealne danie na upały

Całkowity czas20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) ½ średniej wielkości cukinii 1 szklanka makaronu 2 duże pomidory 150 g fasolki szparagowej 2 łyżki masła świeża bazylia sól, pieprz, cukier (najlepiej brązowy) 3 W międzyczasie sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę w misce, tak żeby zatrzymać sok. Danie jest tak szybkie w przygotowaniu, że nie zgrzejemy się w gorącej kuchni. W takiej sytuacji polecam makaron z cukinią, pomidorem i fasolką, który idealnie nasyci w upalne dni. Dla mnie kwintesencją lata jest kiedy pomidory są cudownie dojrzałe i pachnące słońcem, cukinia miękka i słodka, a fasolka rozpływająca się w ustach… Do tego garść makaronu, najlepiej pełnoziarnistego, i mamy lekkie a zarazem sycące danie, które bez problemu można zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. wiem jednak że w 30-stopniowe upały częściej ma się ochotę na bezmięsne, wegetariańskie dania. To nie pierwszy raz kiedy wykorzystuję połączenie cukinii i pomidorów, już wcześniej proponowałam Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese, 4 Do dużego garnka dodaj ugotowaną fasolkę, pomidory wraz z sokiem, makaron, cukinię oraz dwie garście pokrojonych liści świeżej bazylii. W takie upały nikomu nie chce się gotować, a co dopiero jeść…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/makaron-z-cukinia-pomidorem-i-fasolka/