Domowe wypieki to raj dla podniebienia większości z nas. Niestety, pieczenie ciast nie należy do najłatwiejszych zajęć. Trzeba pamiętać o wielu detalach, bez których ciasto po prostu nam nie wyjdzie. Jakie błędy podczas pieczenia popełniamy najczęściej?
1. Dodawanie składników „na oko”
Jeśli jesteś już ekspertem w pieczeniu danego ciasta i zawsze wychodzi ci ono idealnie, to nie musisz przejmować się dokładnym odmierzaniem składników. Jeśli jednak pieczesz coś pierwszy raz, koniecznie pamiętaj o gramaturze.
Najlepiej korzystać z przepisów, które podają składniki w gramach, a nie np. w szklankach. Nie każda szklanka ma taką samą pojemność.
2. Otwieranie piekarnika podczas pieczenia
Ciasto potrzebuje stałej i określonej temperatury. Każde otwarcie drzwiczek od piekarnika zmniejsza temperaturę wewnątrz. Lepiej więc tego unikać.
3. Wyjmowanie ciasta z rozgrzanego piekarnika
Po upieczeniu ciasta wyłącz piekarnik, jednak nie wyciągaj ciasta od razu. Różnica temperatury sprawia, że ciast opada.
4. Przyczyna zakalca
Zakalec najczęściej spowodowany jest niedokładnym wymieszaniem składników. Pamiętaj, aby zawsze dokładnie wymieszać ze sobą składniki suche i mokre.
5. Przypalony spód ciasta
Najczęstszą przyczyną tego problemu jest nieużywanie papieru do pieczenia. Ciasto nadmiernie przywiera od spodu i zaczyna się przypalać.
6. Krojenie gorącego ciasta
Nigdy nie powinniśmy kroić gorącego ciasta. Powoduje to jego rozpadanie się na mniejsze kawałki. Zawsze warto odczekać, aż ciasto ostygnie i dopiero wtedy kroić.
7. Niedokładne rozwałkowanie ciasta
Jeśli twoje wypieki mają nierównomierne, nieproporcjonalne kształty, być może przyczyną tego jest niedokładne rozwałkowanie ciasta.
8. Zła jakość produktów
Stosując produkty niskiej jakości pieczenie ciast jest dużo trudniejsze. Dzieje się tak ze względu na nieprawidłowe stężenie niektórych składników w tanich produktach.
9. Nierównomierne wypieczone ciasto
Inną przyczyną nierównomiernie wypieczonego ciasta może być wkładanie go do nierozgrzanego piekarnika.
10. Źle dobrana blaszka
W przepisie często podany jest rozmiar blaszki lub foremki do pieczenia. Jeśli nie masz odpowiedniego rozmiaru, możesz skorzystać z przelicznika. Znajdziesz go na tej stronie. Warto również pamiętać o tym, że ciasto, które powinniśmy piec w dwóch formach, nie powinno być pieczone w jednej, na raz.
11. Zamienniki
W niektórych przepisach znajdziemy egzotyczne składniki, które nie są łatwo dostępne. Wtedy najlepiej zrezygnować lub poszukać dokładnie tych składników. Nigdy nie powinniśmy natomiast stosować zamienników, jeśli zależy nam na oryginalnym smaku. Jeśli jednak chcesz poeksperymentować, możesz wymienić niektóre składniki na inne.
12. Zmniejszanie ilości cukru
Ciasta nie należą do dietetycznych dań. Nie możemy jednak zmieniać ilości cukru lub masła, aby ciasto było mniej kaloryczne. Prawdopodobnie nic nam z niego nie wyjdzie, jeśli zaburzymy proporcje.
Na upieczenie dobrego ciasta zawsze składa się wiele detali, o których trzeba pamiętać. Jeśli wyeliminujemy powyższe błędy, nasze wypieki zawsze będą wychodzić idealnie.
W tym artykule znajdziecie przepis na upieczenie idealnego biszkoptu.