Chyba nie ma osoby która by nie lubiła pierogów.
Pierogi ruskie, z kapustą czy z grzybami – odpowiedni farsz jest tutaj kluczem.
Ale nie możemy zapominać o cieście.
Jeżeli pierogi Ci nie wychodzą to być może popełniasz któryś z błędów poniżej.
JAJKO – niektórzy dodają do ciasta jajko. Niestety trzeba pamiętać, że jajko powoduje, że ciasto będzie twardsze.
MĄKA – użycie złego typu mąki lub zbyt dużej ilości również odbije się na jakość ciasta.
WODA – użycie zimnej wody to duży błąd.
CIENKIE CIASTO – zbyt mocno rozwałkowane ciasto może być powodem tego, że pierogi podczas gotowania rozkleją się.
Pamiętaj, aby woda dodawana do ciasta była ciepła.
Wodę należy od razy wymieszać z solą oraz łyżeczką oleju roślinnego.
Jeżeli chodzi o typ mąki to 450 będzie odpowiedni.
Wypróbuj przepis dzięki któremu ciasto na pierogi wyjdzie Ci idealnie!
Wypróbuj przepis dzięki któremu ciasto na pierogi wyjdzie Ci idealnie!
Wszystko czego potrzebujesz to:
- mąka – pół kg,
- letnia woda – 250 ml,
- sól – 1 łyżka,
- olej roślinny – 1 łyżeczka.
Oczywiście jeżeli chcesz zrobić dużą ilość pierogów to proporcje należy zwiększyć.
Wymieszaj wodę z solą i olejem roślinnym.
Następnie powoli wylewaj mieszankę na mąkę i cały czas wyrabiaj ciasto dłońmi.
Wyrobione ciasto rozwałkuj pamiętając aby nie było zbyt cienkie.
Na koniec przykryj ciasto ściereczką.
Teraz pozostało tylko wyciąć ciasto przy pomocy np. szklanki, dodanie farszu i ulepienie pierogów.