PIEROGI Ci nie wychodzą? Zobacz najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta.

Ewelina
Kulinaria
21.12.2017 17:47
PIEROGI Ci nie wychodzą? Zobacz najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta.

Chyba nie ma osoby która by nie lubiła pierogów.

Pierogi ruskie, z kapustą czy z grzybami – odpowiedni farsz jest tutaj kluczem.

Ale nie możemy zapominać o cieście.

Jeżeli pierogi Ci nie wychodzą to być może popełniasz któryś z błędów poniżej.

Zdjęcie PIEROGI Ci nie wychodzą? Zobacz najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta. #1
fot. shutterstock


JAJKO – niektórzy dodają do ciasta jajko. Niestety trzeba pamiętać, że jajko powoduje, że ciasto będzie twardsze.

MĄKA – użycie złego typu mąki lub zbyt dużej ilości również odbije się na jakość ciasta.

WODA – użycie zimnej wody to duży błąd.

CIENKIE CIASTO – zbyt mocno rozwałkowane ciasto może być powodem tego, że pierogi podczas gotowania rozkleją się.


Pamiętaj, aby woda dodawana do ciasta była ciepła.

Wodę należy od razy wymieszać z solą oraz łyżeczką oleju roślinnego.

Jeżeli chodzi o typ mąki to 450 będzie odpowiedni.

Wypróbuj przepis dzięki któremu ciasto na pierogi wyjdzie Ci idealnie!

Zdjęcie PIEROGI Ci nie wychodzą? Zobacz najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta. #2
fot. shutterstock

Wypróbuj przepis dzięki któremu ciasto na pierogi wyjdzie Ci idealnie!

Wszystko czego potrzebujesz to:

  • mąka – pół kg,
  • letnia woda – 250 ml,
  • sól – 1 łyżka,
  • olej roślinny – 1 łyżeczka.

Oczywiście jeżeli chcesz zrobić dużą ilość pierogów to proporcje należy zwiększyć.

Wymieszaj wodę z solą i olejem roślinnym.

Następnie powoli wylewaj mieszankę na mąkę i cały czas wyrabiaj ciasto dłońmi.

Wyrobione ciasto rozwałkuj pamiętając aby nie było zbyt cienkie.

Na koniec przykryj ciasto ściereczką.

Teraz pozostało tylko wyciąć ciasto przy pomocy np. szklanki, dodanie farszu i ulepienie pierogów.

Smacznego!