Dość szybko się je robi, a smakują wspaniale :)1 dość spora kapusta pekińskaokoło 300 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe )1 torebka ryżu1/2 sporej cebulisól, pieprz, papryka słodkaokoło 700 ml wody lub bulionu3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego1/2 łyżki mąki pszennej2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 liście laurowe4-5 kulek ziela angielskiegosól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe1. 5. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. 3. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Ja piekłam 40 min pod lekkim przykryciem z folii aluminiowej, na koniec ja zdjęłam i dałam aby lekko odparował sos. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł. Składniki na około 15 gołąbków: Na sos: pszenną ziemniaczaną Takie gołąbeczki to ja lubię. Każdy liść zanurzamy we wrzątku na około 30s do 1 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby wysechł i wystygł.