Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:200ml mleka20g drożdży0,5 szklanki cukru1 jajko2 żółtka400g mąki luksusowej (typ 550)50g masła1 łyżka oleju1 łyżeczka esencji waniliowejnadzienie:2 szklanki jagód1-2 łyżki cukru waniliowego1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanejkruszonka:50g masła80g mąki50g cukrubiałko do posmarowaniaMleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie zajęło to lekko ponad godzinę).Jagody opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoniach, na środek wyłożyć jagody (ok 2 łyżek), zlepić brzegi i uformować bułeczkę. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć ściereczka i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Bułeczki układać obok siebie w niewielkich odstępach w formie (3x4 sztuki).