Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.3. Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm. Każda ma ważyć około 70 g.4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) piekarnik do 180 stopni.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/07/jagodzianki.html