Ogórki małosolne na sucho (bez zalewy) po rosyjsku – HIT sezonu ogórkowego!

Helka
Sałatki
03.07.2018 18:02
Ogórki małosolne na sucho (bez zalewy) po rosyjsku  – HIT sezonu ogórkowego!

Ogórki małosolne na sucho – Składniki: 1 kg małych ogórków gruntowych kawałek chrzanu (ok. 8 cm; gramów) 2 baldachy kopru (lub mały pęczek świeżego, nieposiekanego koperku) 5 ząbków czosnku 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli 1 łyżka ziaren gorczycy Ogórki małosolne na sucho – Wykonanie: Ogórki umyć, wrzucić do miski i zalać zimną woda. no bo jak to tak na sucho? bez zalewy? :) Ogórki małosolne na sucho to pochodzący z Rosji sposób na kiszenie ogórków bez zalewy. Najlepiej użyć woreczków na mrożonki, takich z zapięciem, które wykonane są z dość grubej folii (worek powinien być grubszy i szczelny, ponieważ ogórki w połączeniu z solą puszczą trochę soku). Wystarczy umieścić wszystkie składniki w woreczku (najlepiej takim grubszym, do mrożonek), zamknąć go szczelnie i odstawić na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy nim potrząsając, by smaki równomiernie się rozeszły. Następnie wyjąć woreczek z lodówki i odstawić go w ciepłe miejsc (np. na blat kuchenny) na 20 godzin. – Pyszne i chrupiące ogórki małosolne w woreczku, na sucho i bez grama wody! Pewnie większość z Was jest przyzwyczajona do tradycyjnego przygotowywania ogórków małosolnych (zobacz wpis: przepis ogórki małosolne w słoiku ), więc ten przepis zapewne wywołuje u Was zdziwienie… Ogórki małosolne na sucho – HIT sezonu ogórkowego!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/07/03/ogorki-malosolne-na-sucho/