Kiedyś kwas chlebowy doceniany był szczególnie przez żniwiarzy, który chwalili jego nawadniające i orzeźwiające właściwości. Napój ten stanowił również lekarstwo dla szlachty, która dzień wcześniej przesadziła z ucztowaniem i trunkami. Kwas chlebowy posiada jednak o wiele więcej zalet doskonale wpływających na nasze zdrowie.
#Właściwości zdrowotne kwasy chlebowego
Trawienie
Kwas chlebowy doskonale wpływa na układ trawienny. Dzięki swoim właściwościom leczy nadkwasotę, wzdęcia i wspomaga trawienie ciężkich, tłustych potraw.
Porobiotyk
Kwas chlebowy jest również jednym z najzdrowszych probiotyków. Uzupełnia florę bakteryjną jelit w przyjazne bakterie, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Odchudzanie
Dzięki temu, że kwas chlebowy jest probiotykiem, doskonale wpływa również na przemianę materii. Z tego względu warto włączyć go do diety odchudzające. Utratę wagi wspomagają również właściwości oczyszczające organizm, jakie posiada ten napój.
Odporność
Kwas chlebowy doceniany jest również ze względu na swoje właściwości wzmacniające odporność. Osoby, które regularnie piją kwas chlebowy chorują dużo rzadziej. Tę właściwość kwas chlebowy zawdzięcza znów probiotykom.
Bogactwo mikroskładników
Kwas chlebowy jest doskonałym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, selenu oraz cynku.
Najcenniejszy kwas chlebowy to taki, który przygotujemy sami. W sklepach często zamiast prawdziwego kwasu chlebowego sprzedaje się podróbki, które nie posiadają tak cennych właściwości.
#Jak zrobić kwas chlebowy w domu?
Składniki:
--2,5 litra wody źródlanej lub przegotowanej z kranu
--25 dag chleba razowego, koniecznie na zakwasie
--Pół szklanki cukru albo miodu
--Skórka z połowy cytryny
--0, 25 dag drożdży
Przygotowanie:
--Chleb pokrój na mniejsze kawałki i zarumień w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
--Wyciągnij chleb z piekarnika, poczekaj aż ostygnie i włóż do miski (najlepiej glinianej).
--Zalej gorącą wodą i dodaj skórkę z cytryny.
--Wymieszaj dokładnie i przykryj ściereczką. Odstaw na 24 godziny.
--Na drugi dzień przecedź mieszankę przez gazę.
--Dodaj do zacieru drożdże (drożdże rozpuść w ½ szklanki letniej wody i dodaj łyżkę cukru, a kiedy zaczną gazować dodaj je do zacieru), dodaj też cukier lub miód i odstaw na kolejne 24 godziny.
--Po tym czasie przelej kwas chlebowy do plastikowych butelek (nie zalewaj butelek do końca) i odstaw do lodówki na 2 dni. Po tym czasie kwas chlebowy jest gotowy do picia.