Wartości Odżywcze: Porcje 4: Kalorie 1 porcji: 106; Błonnik:3.8g (14%); Białko:3.7g 1 puszka fasoli pinto lub innej dowolnej fasoli 1 puszka kukurydzy lub 130 gram mrożonej Szczypior Świeża kolendra 2-3 ząbki czosnku ( drobno kroimy) Cukinia ( pokrojona na talarki lub na 1/2 ) Warzywa strączkowe często powodują wzdęcia – fasola z puszki może zminimalizować występowanie tego uciążliwego symptomu; spożywając dania obfitujące w błonnik lub zawierające rośliny strączkowe musimy, także pamiętać o piciu płynów najlepiej wody. Sól i pieprz Sok z ½ cytryny lub limonki - Na oliwie z oliwek podsmażamy cukinie do lekkiego zarumienienia - Do miski dodajemy fasolę, kukurydzę, pokrojony szczypior, kolendrę, czosnek, papryczkę i usmażoną cukinię. Rośliny strączkowe w tym fasole pomagają zmniejszyć cholesterol LDL, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowalności na nowotwór jelita grubego; dania z fasolą są sycące dlatego mogą też pomagać utrzymywać optymalną wagę.