Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki owsianej 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g daktyli + gorąca woda 80 g gorzkiej czekolady 80 g orzechów włoskich 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie) Wykonanie: Czekoladę i orzechy drobno pokroić. Następnie przełożyć do miski z suchymi składnikami, dodać roztopiony olej kokosowy oraz posiekane orzechy i czekoladę, a następnie wymieszać lub wyrobić za pomocą dłoni - masa ma być zwarta i lepka (w razie potrzeby dolać kilka łyżek wody). Ciasteczka wyszły kruche, bardzo pożywne, nie są bardzo słodkie, więc jak ktoś lubi słodsze wypieki to radzę dodać więcej ksylitolu lub np. miód czy syrop z agawy. Płatki owsiane zmielić przez chwilę w blenderze (kilka pulsów, nie muszą być bardzo drobne), przesypać do miski, dodać mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać.