Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii

Agata
Ciasta
01.07.2018 13:40
Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii

Błonnik - 4.3 Wapń - 33 mg Żelazo - 1.00 mg Magnez - 13 mg Fosfor - 44 mg Potas - 275 mg Sód - 1 mg Cynk - 0.23 mg Witamina C - 41 mg Tiamina - 0.040 mg Ryboflawina - 0.050 mg Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg Składniki Masa porzeczkowa: 300 g czerwonej porzeczki + 1 /2 szklanki 300 g serka mielonego z wiaderka 200 g gęstego jogurtu naturalnego 5 czubatych łyżek cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny Masa bazyliowa 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 g serka mielonego z wiaderka 2 łyżeczki żelatyny Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego. Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii W tym roku czerwonych porzeczek jest mnóstwo! Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru. Białko ogółem - 1.4 g Tłuszcz - 0.20 g Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37) Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutka bazylii W misce blendujemy serek, jogurt, cukier puder, przestudzoną żelatynę i listki bazylii na gładką masę. Wkładamy do lodówki, na 5 godzin, a najlepiej na całą noc, aż stężeje. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum. Wykonanie Masa porzeczkowa: Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Masa bazyliowa: Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Porzeczki odrywamy z łodyżek i 300 g owoców dokładnie blendujemy, resztę odkładamy. Jak co roku robię z nich nalewkę, galaretkę i dżem, no i oczywiście sernik na zimno!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/07/sernik-na-zimno-z-czerwonej-porzeczki-z.html