CIASTO PRAWDZIWIE CZEREŚNIOWE Z PATELNI

Agnieszka
Ciasta
30.06.2018 7:32
CIASTO PRAWDZIWIE CZEREŚNIOWE Z PATELNI

Składniki: Szklanka mąki 2 łyżki masła plus łyżeczka do nasmarowania patelni 2 jajka 1/3 szklanki maślanki lub śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli 600-800 g dużych wydrylowanych czereśni lub kilogram drobniejszych Przygotowanie: Krok 1 Łatwe Liczba porcji: 4 duże To nie jest ciasto w stylu clafoutis, czy dutch baby, cienkie, lekkie, naleśnikowe, krótka chwila przyjemności, ulotna przekąska, to jest ciasto ciężkie od owoców zatopionych w solidnym, aromatycznym biszkopcie, sycące, które na długo zostawia wspomnienie słodkich owoców. Zmiksuj aż masło połączy się z mąką i całość zmieni się w ciasto jak na kruszonkę. Do miksera wsyp szklankę mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczkę i pół proszku do pieczenia, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Po tuningu powstało bardzo smakowite, sycące ciasto, które śmiało możemy Wam polecić jako pyszny dodatek do letniego śniadania, albo deser lub podwieczorek. Niedawno jeden z czytelników zwrócił nam uwagę, że w przepisie na sałatkę z arbuzem i serem feta brakuje składników dressingu… Jeśli macie mniejszą patelnię albo naczynie do zapiekania pamiętajcie, żeby nieco wydłużyć czas pieczenia, żeby placek ładnie się upiekł w środku. Solidne, sycące, ciężkie od czereśni, osadzonych w grubym biszkopcie ciasto, prostsze do zrobienia niż naleśniki. W tym momencie wlej łyżeczkę esencję lub olejek waniliowy i 1/3 szklanki maślanki lub śmietany. Bardzo lubimy ten sposób, bo naczynie łatwo można włożyć i wyciągnąć z pieca trzymając za rączkę (oczywiście w rękawicy:). Krok 2 Wysmaruj masłem patelnię, wylej na nią ciasto i rozprowadź łyżką równomiernie po dnie. Wyłóż na ciasto czereśnie delikatnie wciskając je w głąb ciasta. Znikające składniki Do zarobienia ciasta zachęcił nas przepis w Polityce, zamieszczony przez panią Adamczewską w jej cotygodniowej kulinarnej rubryce. Nie piszemy tego po to, żeby wytykać błędy, bo samiśmy pełni winy w tym zakresie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/ciasto-prawdziwie-czeresniowe-z-patelni/