Na weekend zaproponuję Wam pyszne pancakes z syropem klonowym i owocami lata :) Składniki: (Przepis na ok.20-30 placuszków) - 2 szklanki mąki pszennej, - 1,5 szklanki mleka, - 1/2 kostki masła, - 2 jajka, - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - ok. 3 łyżki cukru (do smaku, gdyż syrop klonowy i owoce są słodkie), - szczypta soli, - dodatki: syrop klonowy, letnie owoce (maliny, borówka amerykańska, porzeczki). Na rozgrzaną patelnie (bez oleju!) wylewamy 2-3 czubate łyżki ciasta (użyłam małej chochli do sosu - niecała chochla na 1 pancakes). Smażymy po ok. pół minuty (lub mniej) do ładnego zarumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze dosłownie chwilę. Do smażenia użyłam małej patelni z Ikea średnicy ok. 12-14 cm.