Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Patrycja
Ciasta
29.06.2018 11:45
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto (blaszka 23/33 cm): mąka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, jajko 1 szt, margaryna lub masło 250 g, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 5 łyżek, truskawki 1 kg, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Budyń wylewamy na podpieczony spód, truskawki myjemy, odszypułkowujemy i układamy na budyniu. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/06/kruche-ciasto-z-budyniem-i-truskawkami.html

kulinarne odsłony pati

Patrycja